1. /
    2. Pro zákazníky
    3. /
    4. Blog

Kouzlo barev – pravidla pro výběr barev do interiérů

sladění barev do interiéru

Výzdoba domova může být docela výzvou. Mezi množstvím věcí, které musíme během rekonstrukce naplánovat, je jedna, které věnujeme nejvíce času. Výběr barevné palety do pokoje některým z nás nedá spát. Existuje však několik jednoduchých způsobů, jak zvolit vhodné barevné schéma pro náš prostor. Poradíme vám, jak vybrat barvy do místnosti , aby v interiéru vládla přívětivá atmosféra.

Začněme od významu barev

Uvádíme základní význam barev, které stojí za zvážení při výběru vhodné barevné palety. Takto zkontrolujeme, které odstíny budou mít příznivý vliv na naši pohodu a které naopak.

  • Modrou si spojujeme s klidem a svěžestí, a proto se perfektně hodí do ložnice. Takové barvy budou mít velmi pozitivní vliv na naši pohodu.
  • Červená je barva síly, lásky, ale i energie. Nedoporučuje se pro ložnici, ale může dokonale zvýraznit jednu stěnu v obývacím pokoji.
  • Žlutá je žárlivost. Její hlavní výhodou je, že perfektně rozjasňuje interiéry.
  • Bílá je čistota. V interiérech může být použita jako základní barva, ale bude fantasticky fungovat jako základ pro další silnější zdůrazňující prvky.
  • Zelenou si spojujeme s relaxací a harmonií. Bude vhodná do ložnice, obývacího a dětského pokoje.

sladění barev do interiéru

Jednoduché pravidlo 60–30–10 pro výběr barvy prostoru

Pravidlo 60–30–10 je standardní pravidlo používané designéry, které pomáhá vytvářet dokonalou paletu barev v interiéru. Předpokládá se, že 60 % prostoru by mělo obsahovat jednu dominantní barvu, 30 % sekundární odstín nebo texturu a posledních 10 % jsou další zdůrazňující prvky.

Jak uplatňovat tento princip? 60 % je barva pozadí. Je to barva prostoru, která bude dominovat interiéru, a proto bude ideálním podkladem pro doplňky. Barvy jako bílá, šedá, krémová, béžová nebo pastelové barvy zde budou fungovat perfektně. Těchto 60 % bude zahrnovat mimo jiné stěny, koberce a nábytek.

sladění barev do interiéru

30 % je barva, která bude podporovat předchozí barvu, ale také přiláká více pozornosti než ta předchozí. 10 % je vaše kreativita. Tato část zahrnuje vaše barevné zvýraznění, které může obsahovat intenzivní barvy, nebo jemnější, např. zemité odstíny. To vše dodá vašemu prostoru charakter.

Projekt interiéru založený na barevném kole

Nejjednodušší metodou pro dokonalou barevnost interiéru je použití barevného kola. K vytvoření ideálního schématu nepotřebujete žádné speciální vzdělání. Postačí pochopit základy této teorie.

Monochromatické barvy – vyberte pouze jednu barvu, kterou použijete v prostoru ve světlejších a tmavších odstínech. Přírodní barvy budou fungovat nejlépe.

Doplňkové barvy – toto schéma zohledňuje dvě barvy, které se nacházejí na barevném kole naproti sobě. Taková kombinace bude kombinací teplých a studených barev, protože se nacházejí na opačných stranách.

Analogické barvy – je metoda výběru tří sousedních barev, z nichž jedna je dominantní. Takové schéma je často velmi harmonické a relaxační. Příkladem takového řešení může být například modro-zelená, zelená a zeleno-žlutá.

sladění barev do interiéru

Triadické barvy – je schéma, které je také založeno na třech barvách z toho jedné dominantní. V tomto případě jsou barvy rovnoměrně rozloženy kolem kruhu. Při výběru barev touto metodou věnujte pozornost jejich sytosti.

Tetradické barvy – v tomto případě se zaměřujeme na dvě sady doplňkových barev. Práce se čtyřmi barvami může být obtížnější, ale poskytuje opravdu úžasné výsledky. Existuje několik způsobů, jak toto schéma použít. Můžeme si například vybrat jednu dominantní a tři zdůrazňující barvy anebo použít pouze tlumené barvy.

Se všemi těmito schématy můžete snadno experimentovat, dokud nakonec nenajdete tu správnou kombinaci pro váš interiér. Nebudete si tak muset lámat hlavu s tím, zda se na vaši zeď lépe hodí obraz na plátně s motivem lesa nebo třeba abstraktní fototapeta.

Je možné porušovat pravidla?

Pokud se na to cítíte a věříte, že tato vzpurná změna bude v interiéru vypadat skvěle, pusťte se do práce! Kombinujte procenta, nastavte si vlastní stupnici, např. 60–30–10–10 nebo 40–25–15–10–10. Je to především interiér vytvořený s ohledem na vás a vaše potřeby. A vy se v něm máte cítit skvěle.

Čtěte také:
Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor
22.04.2024

Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor

Obývací pokoj se vyvíjí jako plátno pro osobní vyjádření, místo setkávání, kde se sdílejí příběhy a uchovávají vzpomínky. Sílu tapet při proměně tohoto prostoru nelze podceňovat. Udává tón, ovlivňuje náladu a působí jako odraz osobního stylu.

více
Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn
21.03.2024

Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn

Srdce domova si zaslouží více než jen funkční design; touží po špetce osobnosti, troše kreativity a bohaté porci stylu. Kuchyně a jídelny, epicentra kulinářských kreací a společenských setkání, by měly odrážet nejen funkčnost, ale také teplo a osobnost těch, kdo je obývají.

více
Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024
23.02.2024

Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024

V roce 2024 se design koupelen ubírá směrem k více luxusnímu a přizpůsobenému vzhledu. V tomto článku se dozvíte, jak můžete využít nejnovější trendy a tipy, aby vaše koupelna nejen vypadala lépe, ale stala se i oázou pohody a relaxace.

více
Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace
15.12.2023

Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace

Zrcadlo klíčovou roli, nejenže nám pomáhá v každodenních rituálech, ale také je důležitým dekoračním prvkem. V dnešním článku rozvineme téma výběru zrcadla do koupelny, prohlédneme si různé typy zrcadel, povedeme se praktickými tipy.

více