1. /
    2. Pro zákazníky
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Obývací pokoj

Jak zařídit obývací pokoj ve skandinávském stylu – nápady na uspořádání

šedé dekorace v obývacím pokoji

Prostor inspirovaný Skandinávií by měl být funkční, vyznačovat se harmonií a svěžestí. Interiéry navržené ve skandinávském stylu se vyznačují strohostí, ale díky promyšleným doplňkům jsou místnosti estetičtější a útulnější. Poradíme vám, jak uspořádat obývací pokoj v duchu severských domů.

Skandinávský styl – jednoduchost a přirozenost

Skandinávský styl je především o promyšlených řešeních pro jednoduchý život. Je založen na přirozenosti a metodách, které vám umožní pečovat o životní prostředí. Severský design je elegantní, moderní a praktický. Je ideální pro rozjasnění jakéhokoli prostoru bez ohledu na jeho velikost.

Základními charakteristickými vlastnosti skandinávského stylu jsou také: neutrální barvy stěn, dřevěný nábytek zdůrazněný přírodními tkaninami a bujná vegetace.

Módní obývací pokoj ve skandinávském stylu – jak jej uspořádat?

Dokonalý obývací pokoj navržený ve skandinávském stylu nabídne spoustu přirozeného a jasného světla. Na takovém místě je nejlepší omezit počet záclon a pokusit se naplánovat uspořádání nábytku tak, aby byl interiér vzdušnější. Skandinávské uspořádání obývacího pokoje to jsou útulné doplňky, moderní nábytek a designové doplňky s lehce průmyslovými detaily.

obývací pokoj ve skandinávském stylu
 
obývací pokoj ve skandinávském stylu

Barvy obývacího pokoje ve skandinávském stylu

Domy v severském stylu se zaměřují na přirozenou paletu barev. Takové světlé a strohé prostory jsou čisté a jednoduché, ale díky texturám získá místnost atmosféru a bude působit útulněji. Jemná paleta barev použitá ve skandinávském obývacím pokoji bude dokonale odrážet světlo dopadající oknem, čímž interiér opticky zvětší.

Barvy stěn v obývacím pokoji ve skandinávském stylu by měly být založeny na odstínech z palety bílé, šedé nebo zelené a modré barvy. Takové barvy budou nádherným základem pro dekorace s výraznějšími tóny.

obývací pokoj ve skandinávském stylu

Velmi často se na stěnách v obývacích pokojů ve skandinávském stylu objevují také tapety s jemným geometrickým vzorem. Použití takové dekorace umožní rychle vytvořit v interiéru neobvyklou atmosféru a prolomit jeho asketický vzhled.

Funkční nábytek a minimalistické doplňky do obývacího pokoje ve skandinávském stylu

Obývací pokoj v severském stylu je uspořádaný, otevřený a povzbuzující. Vybavení obývacího pokoje udržovaného v této estetice se bude vyznačovat praktičností a jednoduchostí, a proto jeho nákup přílišně nezatíží náš rozpočet.

Ke skandinávskému stylu patří světlé barvy, což je důvod, proč nejčastěji v obývacím pokoji navrženém v tomto konceptu najdeme nábytek vyrobený ze světlejších a teplejších druhů dřeva, jako je například buk, jasan nebo borovice. Je však důležité se nebát a používat i jiné odstíny nábytku. Zdůrazňující prvky ve tmavších barvách, jako je černá nebo hnědá, skvěle zdůrazní prostor a dodají mu trochu charakteru.

obývací pokoj ve skandinávském stylu
obývací pokoj ve skandinávském stylu

Ústředním bodem skandinávského obývacího pokoje bude bílá nebo šedá pohovka s měkkým přehozem a konferenčním stolkem, často zvoleným v kontrastních barvách. Taková kombinace dodá prostoru exkluzivní a sofistikovanou atmosféru.

Mezi milovníky severských prostor jsou také oblíbená minimalistická svítidla v tmavých barvách (závěsné lampy a lustry) a jednoduché nástěnné prvky, jako jsou například obrazy na plátně s krajinou nebo černobílá grafika.

Přírodní materiály a bujná vegetace do skandinávského obývacího pokoje

Existuje mnoho způsobů, jak vytvořit v obývacím pokoji skandinávskou atmosféru pomocí originálních a přírodních doplňků. Hlavní je, aby vše bylo co nejútulnější a nejpohodlnější.

Za prvé, stojí za to přemýšlet o tlustých vlněných přikrývkách se zajímavou kontrastní texturou, jutových nebo ovčích kobercích a načechraných polštářích. S takovými doplňky bude tento minimalistický styl teplý a povzbuzující.

obývací pokoj ve skandinávském stylu

Okna mají do obývacího pokoje propouštět co nejvíce světla, proto byste na ně měli pověsit vzdušné bavlněné závěsy. V ideálním případě by to měly být látky v pastelových odstínech s jemnými geometrickými prvky.

Velmi důležitým prvkem skandinávských prostor je také bujná vegetace. Právě její šťavnatá zeleň prolomí asketický vzhled interiérů.

Filozofie Hygge v interiéru

Skandinávský obývací pokoj, navzdory tomu, že je v něm málo nábytku a doplňků působí jednoduše, avšak vždy vypadá přívětivě a pohodlně. Klíčem k vytvoření takové atraktivní místnosti je nepochybně použití směsi textur, tlumené palety barev a zařízení prostoru v souladu s konceptem hygge – tedy dánskou filozofií štěstí. Tento jedinečný postoj ke světu, který nás přesvědčuje o odůvodněnosti omezování předmětů, je dokonalým základem pro vytvoření jedinečného interiéru.

Čtěte také:
Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor
22.04.2024

Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor

Obývací pokoj se vyvíjí jako plátno pro osobní vyjádření, místo setkávání, kde se sdílejí příběhy a uchovávají vzpomínky. Sílu tapet při proměně tohoto prostoru nelze podceňovat. Udává tón, ovlivňuje náladu a působí jako odraz osobního stylu.

více
Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn
21.03.2024

Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn

Srdce domova si zaslouží více než jen funkční design; touží po špetce osobnosti, troše kreativity a bohaté porci stylu. Kuchyně a jídelny, epicentra kulinářských kreací a společenských setkání, by měly odrážet nejen funkčnost, ale také teplo a osobnost těch, kdo je obývají.

více
Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024
23.02.2024

Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024

V roce 2024 se design koupelen ubírá směrem k více luxusnímu a přizpůsobenému vzhledu. V tomto článku se dozvíte, jak můžete využít nejnovější trendy a tipy, aby vaše koupelna nejen vypadala lépe, ale stala se i oázou pohody a relaxace.

více
Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace
15.12.2023

Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace

Zrcadlo klíčovou roli, nejenže nám pomáhá v každodenních rituálech, ale také je důležitým dekoračním prvkem. V dnešním článku rozvineme téma výběru zrcadla do koupelny, prohlédneme si různé typy zrcadel, povedeme se praktickými tipy.

více